Intézményünk története

   

A katolikus oktatás nagy hagyományokkal rendelkezik Kapuváron. A források szerint már háromszáz éve működött plébániai iskola a településen. Az 1868-as népoktatási törvény idején is ebbe az iskolába jártak a katolikus gyerekek, lányok és fiúk együtt. Az 1870-es években aztán döntő változás történt: Zalka János győri megyéspüspök hívására Kapuvárra érkeztek a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek. 1873-ban megnyitották a leányiskolát, egy évvel később pedig a kisdedóvót. Jelenlétük hosszú időre meghatározóvá vált: 75 évig, egészen 1948-ig folytatták szolgálatukat. Az államosítás után kellett elhagyniuk a rábaközi települést. 1929-ben épült zárdájuk, melyben tantermek is helyet kaptak, később az 1953-ban indult gimnázium székhelye lett.

A rendszerváltás után Kapuváron is hamar megmutatkozott a szándék a katolikus iskola újraindítására. Zsebedics József kanonok, plébános és a többi iskolaalapító elszánt, kitartó szervezőmunkájának és Pápai Lajos megyéspüspök támogatásának köszönhetően 1992 szeptemberében meg is nyithatta kapuit a katolikus iskola. Bár a nővérek nem tértek vissza, imáikkal és az ünnepeken való jelenlétükkel segítették az iskolát, mely 1995-ben vette föl Páli Szent Vince nevét.

A katolikus óvoda 2009-ben kezdte meg működését az általános iskola közvetlen szomszédságában álló régi plébániaépületben.

2019. szeptember 1-jével a Győri Egyházmegye a tanulók szüleinek kérésére átvette a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium fenntartását. A gimnáziumot egyesítette a katolikus általános iskolával és óvodával, s így létrejött a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda (Páli Szent Vince Iskolaközpont). A többcélú, közös igazgatású intézmény így már a kisgyermek kortól az érettségi vizsgáig szolgálja a kapuvári és rábaközi gyermekek, tanulók katolikus lelki-szellemi nevelését.