Pályaorientációs nap 2020

Iskolaközpontunkban január 9-én tartottuk a 2019/2020-as tanév egy egész délelőttöt átfogó, az iskola minden osztályát érintő pályaorientációs napját. Diákjaink ezen a napon, tanítás nélküli munkanap keretében szakmák és foglalkozások bemutatásával, velük való ismerkedéssel töltötték a napot életkori sajátosságaiknak megfelelően.

 (Több fénykép a Facebook-oldalunkon érhető el)

1.a (osztályfőnök Nagyné Kovács Enikő) grafikus, fodrász munkája

„A pályaorientációs napon az 1.a osztályosok két lelkes szülő munkáját ismerhették meg. Szakmájuk elméleti és gyakorlati oldalából is kaptunk ízelítőt. A lányoknak csodaszép hajfonatok készültek, és nagyon érdekesnek találták a gyerekek, milyen is valójában egy grafikus munkája.”

 1.b (osztályfőnök Szabóné Rabi Erzsébet) fodrász, masszőr, cukrász munkája

„Vörösné Megyesi Bernadett segítségével kipróbálhattuk a fodrász szakma egyszerűbb tevékenységeit. A lányok hajat festhettek és fonhattak. A fiúkra pedig egy lufi várt, amin a borotválást lehetett kipróbálni.  Nagyon érdekes volt a borotva használat, ezért szinte mindenki ki szerette volna próbálni. Ezután még mindenki egy hátmasszázst is kapott, így felfrissülten vártuk a következő kihívást, ami a fodrászat volt. Takácsné Szabó Éva segítségével kókusz- és csokigolyót készítettünk, amit a végén jóízűen elfogyasztottunk.  Közben megismerkedtünk néhány fontos alapanyaggal, a cukrász munka rejtelmeivel. Kipróbálhattuk az anyagok összegyúrását, formázását. Nagyon jól éreztük magunkat a délelőtt folyamán, sok érdekességet megtudtunk ezekről a munkákról, többünknek meg is tetszettek ezek a szakmák.”

2.a (osztályfőnök Dobos Zoltánné) programozó, cukrász munkája

„Osztályomnak, azaz a 2.a osztályosoknak Polák Péter, mint szülő interaktív foglakozást tartott a weblapkészítés, programozás témakörében. Nagyon izgalmas és interaktív órát tartott nekünk, ahol a gyermekek segítségével még egy programot is írhattak. Nagyon örültek neki. Ezt követően indultunk a Mariana Cukrászdába. Itt a gyermekek megismerkedtek a cukrászat rejtelmeivel, illetve közösen kókuszgolyót készítettünk. Nagyon ízlett nekik az általuk készített sütemény.  Egy nagyon értékes és izgalmas napot tölthettünk együtt. Köszönjük!”

2.b (osztályfőnök Füziné Kiss Katalin) gyógytornász, fényképész, varrónő munkája

„A pályaorientáció nap során érdekes foglalkozásokkal ismerkedtünk meg. Enikő néni a fotózásról mesélt. Megcsodáltuk gyönyörű képeit, majd kipróbáltuk, hogyan lehet fényképezni. Mónika néni, aki gyógytornász, alaposan megmozgatott bennünket. A napot a néptánc iskola varrodájában zártuk. Anita és Evelin néni megmutatta a viseletkészítés eszközeit és rejtelmeit. Végül elkészítettük az osztály kabaláját, amihez mindenki ötletét felhasználtuk. A nevéről még nem tudtunk megegyezni, de nagyon örültünk neki.”

3.a (osztályfőnök Áderné Bárdossy Éva), 3.b (osztályfőnök Varga Mónika) Tutti Biscotti Kft csokoládégyár, Vadfarm meglátogatása

„A 3. A osztállyal Fertőszentmiklósra látogattunk, ahol először a Tutti Biscotti Kft süteményeket készítő üzemét jártuk körbe. A gyerekek is részt vehettek a linzerek elkészítésében, a maguk szaggatta tésztát helyben megsütötték számukra, majd a raktártól a csomagolóig mindent megnézhettünk, így megismertük a sütigyártás minden részletét, közben az üzemvezető sok érdekességet mesélt és minden kérdésre válaszolt. Végül megvendégeltek bennünket különféle süteményekkel és meleg teával. Ezután Gergácz Ottó Szőlőhegyen lévő Vadfarmjára mentünk, ahol nagyon sok érdekes állatot láthattunk.”

4.a (osztályfőnök Kovács Gézáné), 4.b (osztályfőnök Gerencsérné Farkas Éva) asztalos, erdész munkája

„Először egy asztalosműhelyben jártunk. Zsolti bácsi működés közben mutatta be a különböző munkagépeket. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a munkát és hallgatták az érdekes történeteket, melyekben a munkájáról mesélt nekünk az asztalosmester. Albumot is nézegettünk az eddig készített legkiemelkedőbb munkadarabokról.

Utána a szomszédunkban lévő erdészetre látogattunk el. Játékos feladatmegoldások közben ismerkedtek meg a gyerekek az erdészek munkájával. Fák leveleit kellett párosítaniuk termésekkel, titokdobozba nyúlva kellett kitalálniuk, hogy milyen tárgyakat rejtettek el benne. Ehető és mérgező terméseket válogattak szét … Nagyon hasznosan telt ez a délelőtt, élményekkel gazdagodva tértünk vissza az iskolába.” 

5.a (osztályfőnök Hanusovszky-Licskai Anikó), Göbösmajor, Erdőgazdálkodás és az erdészek munkája

„Az 5. A osztály Göbösmajorba kirándult. Lovaskocsira szállva végigjártuk a tanösvényt, megismerkedtünk az erdő növényeivel, állataival Szukhentrunk Imre kerületvezető erdész vezetésével. A vidám sétakocsikázás után az erdei iskola tantermében Imre bácsi további érdekes ismereteket osztott meg velünk.  Megismertük a magyar erdők nagy vadjait, a vadállomány védelmének fontosságát, sokat megtudtunk a vadászok, erdészek munkájáról.”

5.b (osztályfőnök Titz Ildikó), 5.c (osztályfőnök Kaposváriné Horváth Katalin) Cserpes tejüzem látogatása

„Osztályfőnökeinkkel Kapuváron a Cserpes Tejüzembe látogattunk el, ahol megtekinthettük a joghurt, a túró, a rudi, a lekvár, a tej, a sajt készítésének technológiáit. Lehetőségünk nyílt ezeknek a tejtermékeknek a kóstolására, amely mindenkinek nagyon ízlett. Nagy öröm volt az egész osztály számára ez az üzemlátogatás.”

6.a (osztályfőnök Balázs Attila), Sopron, Édességipar és munkafolyamatok a Harrer csokoládéüzemben

„A 6.a osztály pályaorientációs nap keretén belül a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászdát látogatta meg. A tanulók egy kiselőadás és filmvetítés során, valamint a cukrászok munkáját személyesen is látva, betekintést nyertek a csokoládékészítés folyamatába. Az üzemlátogatás kóstolóval folytatódott, ahol a gyerekek többféle csokoládét és csokoládés italt kóstolhattak. Az osztályprogram egy sportos, a műjégpályán korcsolyázással töltött órával zárult.”

6.b (osztályfőnök Nagy-Kutasi Katalin), 6.c (osztályfőnök Vida Ferencné) Ambrózia Pékség, LV Metál üzem látogatása

„A pályaorientációs nap keretében a kapuvári Ambrózia Pékséget és az LV Metal lemezmegmunkáló üzemet látogattuk meg.

A pékség üzemébe a szigorú egészségügyi előírások miatt nem tudtunk bemenni, de a minket fogadó eladók beszéltek nekünk az üzem történetéről és munkájukról. Megtudtuk, milyen precíz munkát végeznek a pékek és a cukrászok. Kóstolót is kaptunk a frissen sütött finom pékárukból. Az LV Metal üzemben a lemezvágókat, az élhajlítás folyamatát és a kész termékek raktárát néztük meg. A fémek megmunkálását számítógép vezérlésű korszerű ipari gépekkel végzik. A megmunkált fémekből mi, gyerekek is kaptunk. Érdekes volt számunkra az itt dolgozó emberek munkája.”

7.a (osztályfőnök Varga Bernadett), Kapuvár, A masszőrök munkájának megismerése és látogatás Provertha üzemébe

„A 7. A osztály tanulóival a nap során megismerkedhettünk Papp Csaba masszőr munkájával. Elméleti és gyakorlati bemutatók mellett mi is végezhettünk gyakorlatokat. Ezután kisétáltunk a Provertha üzemébe, ahol a gyártósorokon folyó munka különböző fázisait tekintettük meg. Köszönjük a szülői segítséget Szücs Gábor édesapának. A programokon Pető Andrea és Varga Bernadett tanárnők voltak az osztállyal.”

7.b (osztályfőnök Bognárné Hegymegi Ildikó), 7.c (Laki Tamás) Ruhaipari Szövetkezet, asztalos munkája

„Nagyon hasznos volt számunkra ez a pályaorientációs nap, mivel új szakmákkal ismerkedtünk meg (varrónő, asztalos). Utunk először a Kapuvári Ruhaipari Szövetkezetbe vezetett, ahol megismerkedtünk a köntösök és alsóruházatok gyártásával. Ezek után egyik évfolyamtársunk, Papp Zsóka édesapjának asztalosműhelyébe mentünk, ahol az asztalosmunka szépségeibe nyertünk betekintést. Nagyon jól éreztük magunkat.”

8.a (osztályfőnök Hanusovszky István), Sopron, A GYSEV műhelyeinek és forgalomirányítási részének megtekintése

„A nyolcadikos gimnazisták a vasúti életpályával ismerkedtek meg. A GYSEV soproni központjában megtekintették a GYSEV járműparkját, a műhelyben található motorkocsikat, mozdonyokat, illetve bepillanthattak a forgalomirányítás technikai részébe is. A tanulók KÖFE központba (egy modern, egységes forgalomirányítási rendszer központi irányítóhelye), és a soproni vasútállomás forgalomirányító tornyába is fel tudtak menni. Az osztályprogram jégkorcsolyázással zárult.”

8.b (osztályfőnök Schiffer Gyula), 8.c (Molnárné Szabó Judit) Provertha üzemlátogatás

„2020. január 09-én a pályaorientációs nap keretében ellátogattunk a Provertha Electronic  Zrt. kapuvári részlegébe. Az előadó ismertette az üzem profilját. Megtudtuk, hogy kábelgyártással és forgalmazással foglalkoznak, magyar és külföldi cégeknek egyaránt. Közel 400 dolgozót foglalkoztatnak Kapuváron. Ismertették velünk az egyes munkaköröket, és az ahhoz szükséges végzettségeket és nyelvtudási kritériumokat is. 2 csoportban vittek bennünket körbe az üzemben, ahol meg-figyelhettük a gyártási, tárolási és logisztikai feladatokat is. Ezután Papp Dániel édesapjánál, Papp Zsolt asztalos műhelyében jártunk. Bemutatta az egyes gépeket, a szükséges számítások pontosságára, és a balesetvédelemre is kitért. Felhívta a figyelmünket az egyediségre, az egyedileg készített bútorokra, ajtókra és egyéb fából készített tárgyakra is. Hallhattunk a fa ápolásáról és a faanyagok kezeléséről is. Mindkét helyen felejthetetlen élményekben volt részünk az üzemlátogatások során.”

9.a (osztályfőnök Katyi Tímea), Kapuvár, LV Metál üzemlátogatás

„A 9. a osztály az Lv Metal Kft. üzemcsarnokába látogatott a pályaorientációs napon. Megismerkedtünk a modern technológiát használó gépsorok működésével, a mérnökök és technikusok munkájával. Megtudtuk, hogy az informatikai ismeret a lézervágó és hajlítógépek működtetésében is nélkülözhetetlen napjainkban.”

9.b (osztályfőnök Tóth Tihamérné), Kapuvár, Városháza és Rendőrség

„Első állomásunk a Járási Hivatal volt a Városháza épületében. A nagyteremben tájékoztatókat hallhattunk az egyes hivatali területekről (Gyámügyi, Földhivatali és Foglalkoztatási Osztály, valamint az Okmányiroda); majd betekinthettünk néhány irodába, ahol az ügyfélfogadás történik. Az előadóink kitértek arra is, hogy milyen végzettség szükséges az itteni munkavállaláshoz. Második állomásunk a rendőrség. Megnézhettünk egy irodát, ahol a kihallgatások zajlanak, majd élveztük a fogdát. Nagy élmény volt egy rendőrautó eszközeinek ki- és felpróbálása.”

10.a (osztályfőnök Hatejerné Horváth Katalin), 10.b (osztályfőnök Horváth Patrik), 11.a (osztályfőnök Szerencse Katalin), 11.b (osztályfőnök Henye Zsuzsanna), 12.a (osztályfőnök Csordás Mónika), Budapest, Educatio szakkiállítás

„Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás célja, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Az esemény összekapcsolja az egyes szereplőket: a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. A több napos seregszemlén közel 140 kiállító és 50 hazai felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és akár a tanulmányokat követő jövőképről is.”

12.b (osztályfőnök Sipőcz András), Kapuvár

„A 12. B osztály tanulói változatos programon vettek részt. Megismerkedhettek a munkavállalás lehetőségeivel, a környék munkáltatói elvárásairól. Pontos információkat kaptak a duális képzésről, és az átalakítás alatt álló felnőttoktatásról, szakképzésről. Beszélgethettek iskolánk felsőoktatásban tanuló egykori diákjaival.”