Pályaorientációs nap 2022

Iskolánkban január 14-én tartottuk a 2021/2022-es tanév egy egész délelőttöt átfogó, az iskola minden osztályát érintő pályaorientációs napját. Diákjaink ezen a napon, tanítás nélküli munkanap keretében szakmák és foglalkozások bemutatásával, velük való ismerkedéssel töltötték a napot, a tanulók életkori sajátosságainak megfelelően.

Galériánk elérhető a Facebook-oldalunkon.

Alsó tagozat – beszámoló

Iskolánk alsó tagozatos diákjai is részt vettek január 14-én a pályaorientációs napon. Vendégünk volt Varga András főhadnagy, akinek bemutatóval egybekötött előadása nagyon érdekes volt a tanulók számára. A 4. évfolyamosok az Agro-Profi Kft munkatársa segítségével betekinthettek a zöldség-és gyümölcstermesztésbe, majd a gyerekek önállóan is ültethettek maguknak retket, amelyet otthon gondoznak tovább. Mindemellett interaktív, játékos feladatokat oldottak meg. Az 1. és 2. évfolyamos diákok érdekes védőnői előadáson vettek részt Bencsics-Barbély Eszter védőnő vezetésével és bemutatójával. A környezetünkben szabad szemmel nem látható mikróbákról, a vírusokról, baktériumokról tudhattak meg hasznos információkat, szerezhettek új ismereteket a diákok. Felelevenítették a helyes kézmosás szabályait, a kézfertőtlenítés fontosságáról is beszélgettek. Az előadó látványos kísérletekkel szemléltette a tanulóknak, hogy mi történik egy tüsszentés során, milyen hatása van az elmaradt kézmosásnak, s ezáltal hogyan fertőzhetjük meg egymást, ha az alapvető szabályokat nem tartjuk be. Mindannyiunk számára hasznos, tanulságos volt ez a kis előadás.

A délelőtt folyamán a gyerekek lelkesen meséltek szüleik foglalkozásáról, saját kis terveikről. Interaktív feladatokat oldottak meg, képkirakó segítségével ismerkedtek a különféle szakmákkal. Érdeklődve figyelték a tűzoltók eszközeit, lelkesen tették fel kérdéseiket. Nagyon sok új ismeretet szerezhettek ezen a programon, élményekkel gazdagodva zártuk a napot.

Pályaorientációs nap a felső tagozaton

Az 5-8. évfolyamosok – osztályfőnökeik szervezésében- tartalmas programokon vettek részt.

Az ötödikesek változatos programokkal töltötték a napot. Az 5.A osztály foglalkozásokkal kapcsolatos feladatokat oldottak meg, különböző játékokkal ismerkedtek meg foglalkozásokkal, szakmákkal.

Az 5. b osztály a Cserpes sajtműhelybe látogatott el. Gyalog sétáltunk ki az Ipari Parkba, így a reggeli tornát is letudtuk. Az üzembe érve a higiéniás előírásokat betartva hajhálót és védőcipőt kaptunk. A gyárban megismerkedhettünk a sajtgyártás folyamatával, megnéztük, hol készül a joghurt, a kakaós és a karamellás tej. Sajnos, a túró rudi üzemrészben ma nem volt gyártás, de szerencsére megkóstolhattuk a terméket. Nagyon érdekes program volt, jól éreztük magunkat.

Az 5. c osztály pályaorientációs napján iskolánk volt tanítványa: Tordai Richárd, (Jocó testvére) tartott bemutatót a gyerekeknek a rendvédelmi képzésről, a technikumban megszerezhető végzettségről, illetve a tiszthelyettes képzésen hangsúlyozottan jellemző erőnléti, fizikai, alaki képzésről, és testi-lelki egészség fontosságáról. Ezt követően Schiffer Gyula of. az iskolatípusokról tartott prezentációs bemutatót a gyerekeknek, majd játékos rejtvények formájában különféle szakmákat ismerhettek meg a tanulók. A program harmadik részében Pócza Tamás a Metna Kft munkatársa, szakoktató (Erik édesapja) tartott interaktív bemutatót a gépekről, szerkezetekről, a kft munkájáról, majd az általa hozott írógépet, régebbi és újabb varrógépeket tanulmányozhatták a gyerekek, és próbavarrást is végezhettek.

A 6.A osztály minden tanulója 2-3 fős csoportban készült a pályaorientációs napra. Mivel az osztály karanténban volt csütörtök estig, a készülés online történt. A csoportok véletlenszerűen kisorsolva kaptak egy-egy érdekes foglalkozást (pl. aneszteziológus, régész, ügyész…), amelyet pénteken bemutattak az osztálytársaknak. Sokan prezentációt vagy szóbeli beszámolót készítettek, videókat, képeket gyűjtöttek, volt, aki rajzolt, illetve interaktív feladatok segítségével népszerűsítette a kapott szakmát. 10 órától az osztály meghívására a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltói tartottak érdekes, tartalmas bemutatót az iskola udvarán, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk!

A bemutató után az osztály két csoportra oszlott, az egyik fele papíron a másik pedig számítógépen töltött ki pályaorientációs kérdőíveket, majd cseréltünk. Tartalmas délelőttöt tölthettünk együtt, és végre nem online.

A 6.b osztály tanulói a pályaorientációs nap első részében különböző szakmák bemutatását néztük meg videón, ami közkívánatra érdekesebb volt a tanulók számára. A második részben az egyetemeket jártuk körbe, melyiken milyen szakirányba lehet tovább tanulni, persze nagy vonalakban. A nap vége felé pedig teszteket töltöttünk ki: önismereti, mi leszek ha nagy leszek, mi áll közelebb hozzám, ki vagyok én … stb. Majd megnéztük a tűzoltók bemutatóját.

A pályaorientációs nap keretében a 6.c osztály az egyik legnagyobb kapuvári üzemben tett látogatást. A Provertha gyárban előadást hallgattunk meg a cég alakulásáról, felépítéséről. Megtudtuk, hogy a gyár németországi központjában a tervezés, irányítás folyamata zajlik. 3 magyarországi üzemében pedig a termelőtevékenység folyik. A vállalat autóipari gyárak megrendelésére gyárt alkatrészeket. Elsősorban Opel, Audi és Volkswagen gépkocsikba készítenek kábeleket. Az üzemben végigkísérhettük a különböző termelési folyamatokat, láthattuk a gépeket, melyekkel kábeleket és egyéb félkész termékeket készítenek.

A 7.A osztály a kapuvári Rábaközi Múzeumban tett látogatást, ahol múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a diákok. A kiállításban megismerkedhettek Kapuvár és környéke történetével, a régi népi mesterségek eszközeivel, portékáival. Majd elkészíthették saját, rábaközi motívumos kendőjüket is.

A pályaorientációs nap során a hetedikesek a kapuvári Prowertha Electronic Components Zrt-ben jártak. A délelőtti program keretében megismerkedtek az üzem történetével, majd bepillantást nyertek a kábelek, kábeltörzsek és vezetékek gyártásának, szerelésének munkafolyamataival. A sokrétű bemutató során több kérdésükre választ kaptak, ami segítségükre lesz a jövő évi pályaválasztás során. Nagyon jó élmény volt az üzemben eltöltött idő a tanulóknak és kísérő tanáraiknak egyaránt.

A nyolcadikosok a soproni Bűvösvölgyben média pályaorientációs foglalkozással teljesítették a pályaorientációs napot. A gyerekek nagy érdeklődéssel vettek részt a programokon.

8.a (osztályfőnök Balázs Attila)

A 8.a osztály tanulói a pályaorientációs nap során prezentációkat mutattak be foglalkozásokról, szakmákról és felsőoktatási képzésekről. Nagyon érdekes és magas színvonalú kiselőadásokat láttunk, megismerkedhettünk többek között a cukrászok, programozók-informatikusok, geológusok, boncmesterek, nyomozók, gépészmérnökök, táncosok, edzők és játékvezetők munkájával. A program jó hangulatú játékos vetélkedővel ért véget.

9.a (osztályfőnök Panyi Orsolya), 9.b (osztályfőnök Vaspöri Gergely)

Január 14-én, az intézményben tartott Pályaorientációs nap keretében a 9. évfolyam különböző feladatok segítségével járta be a pályatervezés lépéseit. A diákok prezentációkat mutattak be az őket érdeklő szakmákról, valamint személyiségtesztettel fedezték fel készségeiket, képességeiket. A nap végén kérdések és videók segítségével elmélkedtek az állásinterjúk világáról.

10.a (osztályfőnök Kocsis Sándor), 10.b (osztályfőnök Ábrahám Attiláné), 11.a (osztályfőnök Katyi Tímea), 11.b (osztályfőnök Tóth Tihamérné), 12.b (osztályfőnök Horváth Patrik) – Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, Budapest

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás célja, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Az esemény összekapcsolja az egyes szereplőket: a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. A több napos seregszemlén közel 140 kiállító és 50 hazai felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és akár a tanulmányokat követő jövőképről is.

“Megfogyva bár (15 tanuló a 38 főből), de annál lelkesebben indultunk el, és vettünk részt a 2022-es budapesti kiállításon. A tanulók nagyon jól érezték magukat, sokat érdeklődtek, de nem mindig kapták azt a választ, amit szerettek volna hallani. Már várják, hogy jövőre az egész osztály ismét ott legyen.” 10.a (osztályfőnök Kocsis Sándor)

“A Kapuvári PSZV gimnázium 5 osztálya, köztük a 10.B osztály 28 tanulója is részt ma az Educatio kiállításon Budapesten. A tizedikesek útjának szervezője Ábrahám Attiláné osztályfőnök, kísérője Egervári György tanár úr volt. Nagyon sok hasznos, új, érdekes, a továbbtanulással kapcsolatos információval gazdagodtak diákjaink, ráadásul a hazautazás előtt még egy rövid szabadprogramra is volt lehetősége a fiataloknak.” 10.b (osztályfőnök Ábrahám Attiláné)

“Január 14-én a 11. a osztály tanulói Budapestre utaztak az Educatio Szakkiállításra. A pályaorientációs nap alkalmával az iskola több osztályával együtt lehetőségünk volt megtekinteni hazai és külföldi felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, szakképző intézmények kínálatát. A nagyszínpadon hasznos előadások zajlottak, pl. a felvételi jelentkezési eljárásról tájékozódhattunk. Diákok és tanárok számára egyaránt értékes információkat hallhattunk. Köszönöm a kollégák segítségét a szervezési és kísérői feladatokban.” 11.a (osztályfőnök Katyi Tímea)

12.a (osztályfőnök Sipőcz András)

A pénteki nap során az első két tanórában az érettségire való jelentkezés folyamatát és az e-felvételi felületét beszéltük meg. A második részben (3-4. óra)iskolánk volt diákjai mutatták be intézményüket, bepillantást adva a felsőfokú tanulmányokba. Ezt követően a felmerülő kérdésekre válaszoltak.