Február 25. – A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

Február huszonötödikén 2000 óta emléknapot szentelünk a kommunista diktatúrák áldozatainak. Iskolaközpontunkban is megemlékeztünk az elnyomás és félelem időszakáról. Tanulóink rádióműsoros előadást hallgattak a 9.b (osztályfőnök Vaspöri Gergely) osztály összeállításában. A városi megemlékezésen 12.b (osztályfőnök Horváth Patrik) osztályunk vett részt Hanusovszky István igazgatóhelyettessel. A megemlékezés a Szent Kereszt temetőben kezdődött, majd a mártírok Fő téri emlékoszlopánál helyeztük el emlékmécseseinket.

Az emléknap időpontja azért február 25-e, mert 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. – Városunknak a Tanácsköztársaság, azaz az 1919-es vörös terror időszakából szintén vannak áldozatai. 1919 Pünkösdjének vasárnapját ártatlan kapuvári emberek vérével festette vérvörösre Szamuely Tibor népbiztos a Lenin fiúkkal. A Tanácsköztársaság terrorszervezetének vezetője nyolc halálos ítéletet mondott ki, ebből hatot végre is hajtottak. Előttük is tisztelgünk ezen a napon.

Az emléknaphoz kapcsolódván 12.b osztályunk február 23-án osztályfőnökük, Horváth Patrik tanár úr és történelemtanáruk, Hanusovszky-Licskai Anikó tanárnő szervezésében Budapestre utazott tanulmányi kirándulás céljából. Úticéljuk az Andrássy út. 60., a „terror szobra, az áldozatok emlékműve” volt. Tanulóink a Terror Háza Múzeum állandó kiállításán és egy rendhagyó történelemórán vettek részt a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából. A kiállítást követő szabad program keretében Országház körüli sétára és a Trianon-emlékmű bejárására is volt lehetőségük.