A 9.A osztályunk kirándulása Horvátországban – Határtalanul

A 9.a (osztályfőnök Panyi Orsolya) osztály 2022.05.24. és 05.27. között a Határtalanul program keretében négy csodálatos napot tölthetett el Horvátországban. A programot előkészítendő, a gyerekek megismerkedhettek a szerémségi magyarság történelmével, ezután projektmunka keretében utánajártak majdani úticéljaiknak és plakátokat készítettek. A program első napján a határ melletti Ligetváron meglátogattuk a helyi általános iskolát, ahol a diákjaink megismerkedhettek a családias hangulatú intézménnyel, a tanórák hasonlóságaival és eltéréseivel. Miric Margit igazgatónő megmutatta nekünk a helyi kéttornyú plébániatemplomot, mesélt nekünk Ligetvár szentjéről, Szent Rókusról, majd körbevezetett bennünket az intézményben, ahol diákjaink labdázhattak a modern sportcsarnokban. Következő állomásunk Varasd volt, ahol meglátogattuk az orsolyita rendházat, a katedrálist, a ferences templomot, ezután a várban megtekintettük a Varasdi Városi Múzeum helytörténeti kiállítását, majd idegennyelvtudásunkat tesztelhettük városközpontban fagylaltozás közben. Szálláshelyünkre érve, az esti órákban elsétáltunk Omisalj óvárosába, majd megcsodáltuk a horvát tengerparton a naplementét.

A második napon Opatija felé vettük az irányt, ahol tiszteletünket tettük és megkoszorúztuk a méltán híres orvos, Markusovszky Lajos emléktábláját. A tengerparton megtekintettük a sirályos lány szobrát, Szent Jakab templomát, majd egy izgalmas hajóút során megfigyelhettük a tengerpart szépségeit, a tenger fel-felbukkanó élővilágát. Opatija után Rijeka városában bejártuk a korzót, a Tengerészeti Múzeumot, megcsodáltuk a Szent Vitus-kápolnát, majd Jókai Mór és Baross Gábor munkásságát idéztük fel emléktábláiknál. Opatija után Zenggbe mentünk, ahol megismerkedtünk Jurisics Miklós szülőhelyével, a Frangepán család egykori birtokával. A vár tetejéről csodálatos panoráma tárult elénk, közel 20 méter magasból tekinthettünk végig a környező szigeteken és a tengeren.

Utazásunk harmadik napját a Plitvicei Nemzeti Parknak szenteltük, mely az ország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja. Elámultunk a tavak egymásba kapcsolódó, szövevényes rendszerén, elképesztő kékségén, élveztük a hűsítő vízesések páráját, s megfigyeltük hogyan tör utat a víz magának a hatalmas sziklák között.

Negyedik napunkon Károlyváros felé vettük az irányt: meglátogattuk Dobóc várát, majd a városban megtekintettük vallási élet legfontosabb épületeit, többek között a ferences kolostort, a mellette lévő kápolnát, valamint az egykori, csillagot formázó reneszánsz erődítményrendszer maradványait.

Utolsó állomásunk az ország fővárosa, Zágráb volt, ahol meglátogattuk az igazán mediterrán hangulatú városi piacot, tiszteletünket tettük a Szábornál és a székesegyháznál, hálát adtunk és imádkoztunk a Mária-kegyhelynél, majd megemlékeztünk Jurisics Miklósról és Petőfi Sándorról. Utunk során láthattuk Horvátország természeti kincseit, flóráját és faunáját. A természetes vizek sokféle formáját figyelhettük és vizsgáltuk meg kirándulásunk során. Rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk vissza Kapuvárra.

Kísérőink: Németh Katalin, Panyi Orsolya, Varga Bernadett

Még több képért keressék Facebook-oldalunkat.