Határtalanul- Erdély

A 2020 márciusában sikeresen megpályázott Határtalanul tanulmányi kirándulást a Covid helyzet miatt most 2022 májusában tudtuk megvalósítani.

Úti célunk Erdély, Bihar megye Partium városai voltak, mint Nagyvárad, Magyarremete, Vársonkolyos, Kolozsvár, Torockó, Torda, Körösfő, Mézged és Nagyszalonta.

A 8.b és c osztály tanulói osztályfőnökeikkel együtt már nagyon várták ezt a csodálatos 4 napot Erdélyben.

1.nap

A határt átlépve utunk Bihar megye székhelyére, Nagyváradra vezetett. A Partium városában először a Római Katolikus Bazilikát, a Püspöki Székesegyházat és a Kanonoksort néztük meg.

A nagyváradi Kanonoksor másnéven Káptalansor 56 pillérből álló árkádsora látványos és ritka jelenség. Az 1750 és 1875 között épített 10 kanonoki lakás stílusában a klasszicizáló barokkot képviseli. Olyan kiemelkedő személyek lakóhelye volt mint Rómer Flóris, Ipolyi Arnold, Karácsonyi János.

A belvárosban a Holdas templomot és a Fekete Sas Palotát tekintettük meg. A Holdas templom- másnéven „Mária elszenderedése”- belső tere különösen tetszett diákjainknak, hiszen ez egy ortodox templom.

A Fekete Sas Palota a város Fő terén található. A palota szecessziós stílusban épült, belső udvara gyönyörű, színes üvegmintákkal díszített.

A város másik oldalán nem messze a Körös folyótól felkerestük Ady Endre kávéházát, ahol akkoriban megismerkedett múzsájával, Lédával. Valamint ebben a kávéházban indult irodalmi útjára a Holnap antológia. Egy kicsit távolabb a következő utcában lefényképezkedtünk Ady Endre és költő társai körében. Itt Takács Eszter 8.b osztályos tanuló Ady egyik versét szavalta el.

2. nap reggelén a Királyhágón megpihenve, az egykori történelmi Erdélyre néztünk le. Csodálatos látványban volt részünk. Következő állomásunk Körösfő volt. Itt megkoszorúztuk Vasvári Pál szobrát, majd tovább haladva megtekintettük a Református templomot. A templom Kalotaszeg egyik leglátványosabb református temploma, gyönyörűen megfestett fakazettás mennyezetével. Különleges darabja a templomnak II. Rákóczi György ajándéka, egy szépen mintázott török szőttes. Az 1660-tól őrzött ereklye a helyiek büszkesége.

Kolozsváron tiszteletünket tettük Mátyás király szülőházánál, megnéztük a Szent Mihály templomot és az előtte álló Mátyás király lovasszobrot, majd kegyeleti sétát tettünk a Házsongárdi temetőben, ahol megkoszorúztuk Apáczai Csere János sírhelyét.

Estefelé értünk Torockóra, abba a gyönyörű faluba, ahol kétszer kel fel a Nap. A falu Székelykő monumentális sziklatömbjének árnyékában fekszik. Itt betértünk Kis Szent Teréz Gyermekotthonba, ahol Böjte Csaba árvái élnek szeretetben, egyetértésben. A gyermekek éppen takarítottak, ablakot pucoltak, füvet nyírtak. Adományainknak igen örültek.

3. nap délelőtt a tordai sóbányát kerestük fel. Élveztük a sóbánya egészséges klímáját, megcsodáltuk a modern szabadidő központot, ahol diákjaink tudtak asztaliteniszezni, golfozni.

Délután Vársonkolyoson található Nagy-Magyar barlangot fedeztük fel. A település a Sebes-Körös szurdokvölgyében fekszik gyönyörű természeti környezetben. A barlang bejáratához függő hídon keresztül jutottunk be. Az ásatások alkalmával rengeteg kőedényt és használati tárgyat találtak a barlangban.

4.nap

Utolsó nap barangolásunk a Mézgedi cseppkőbarlangba vezetett. A barlangot Európa legnagyobb barlangjai közé sorolják. Feltárása Czárán Gyula természetbúvár nevéhez fűződik. A barlang legnagyobb különlegessége, hogy 3 emelete van, és ritka szépségű cseppkőalakzatok láthatók itt. A barlang látványa lenyűgözött bennünket. A  koncertteremben az énekkaros lányok elénekelték a „Tavaszi szél vizet áraszt” c. magyar népdalt.

Utolsó állomásunk Nagyszalonta volt, a Toldiak birtoka. A Csonka-torony bejáratánál megemlékeztünk Arany Jánosról, meghallgattuk Dukai Sarolta 8.c osztályos tanuló szavalatát.

Tartalmas, élményekben gazdag 4 napot töltöttünk Erdélyben. Fáradtan, de elégedetten tértünk haza Magyarországra.