Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott Nagy-Kutasi Katalin tanárnő

Eredményekben gazdag pedagógusi tevékenységét elismerve az oktatásért felelős minisztérium Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományozott Nagy-Kutasi Katalin tanárnő részére.
A kitüntetést Biró Péter igazgató adta át a 2022. június 15-én tartott ünnepélyes tanévzárón.
Az emlékérem elnyeréséhez szívből gratulálunk!
Laudáció:
Nagy-Kutasi Katalin tanárnő 1984-ben szerezte tanári oklevelét a Pécsi Tanárképző Főiskola matematika-kémia szakán. A diploma megszerzése után Kapuváron kezdett dolgozni, a Varga Tibor Általános Iskolában, mely jelenlegi intézményünk, a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda elődintézménye volt.
„Ez az én iskolám, ez az otthonom” – mondta nem olyan régen, amikor az elmúlt évtizedek munkájáról beszélt. Ez az elkötelezettség és lojalitás jellemezte pedagógiai tevékenységét minden területen.
Szaktanárként nemcsak a tananyag elsajátítására fordított figyelmet, hanem tanítványai számára rendszeresen szervezett üzemlátogatásokat, hogy a megtanultak gyakorlati, a hétköznapi életben való megvalósulását is megtapasztalják. Színvonalas munkáját bizonyítja, hogy tehetséges diákjai hosszú évekig országos és megyei versenyek résztvevői voltak, és sikeresen képviselték iskolánkat. Tanítványai a Bendegúz Tudásbajnokságon, a Varga Tamás, Dugonics András matematikaversenyeken, a Bolyai Természettudományi Csapatversenyen, a Hevesy György Kémiaversenyen több alkalommal is megmérettették magukat, és kiemelkedő megyei és országos helyezéseket értek el. Sosem szerette a túl szabályosat, a szimmetriát, a megszokottat, mindig az újat kereste. Így fedezte fel az új tanulmányi versenyeket is, melyre nagy lelkesedéssel vitte tanítványait egyenesen Nyíregyházáig, a Matek Guru Országos csapatversenyre, a Heuréka megyei rejtvényfejtő versenyre, vagy a népszerű Kecske Kupa megyei matematikaversenyre.
A legfontosabb és legszebb feladatának az osztályfőnökséget tartotta. Öt osztályban oktatta, nevelte a rábízottakat. Szívesen szervezett szabadidős tevékenységeket, többnapos kirándulásokat; megemlékezéseket, iskolai és városi műsorokat. Támogatta és népszerűsítette a Határtalanul pályázatot, hogy a tanulók megismerjék a határon túli magyar lakta területek földrajzi adottságait, az itt élő magyarok életét, kultúráját, népszokásait, irodalmi, történelmi és zenei nagyjait. A kirándulás szervezőjeként vagy kísérőjeként több osztályt kísért el Erdélybe, Kárpátaljára vagy a Felvidékre.
Az intézmény egészének munkájában is rendszeresen részt vett. A reál munkaközösség vezetőjeként koordinálta pedagógustársai munkáját, mentorálta a fiatalokat, adta tovább tapasztalatait. A minőségbiztosítás, az önértékelési csoportok munkáján kívül minden évben elvégezte az országos mérések értékelését. Önként vállalt olyan nem túl népszerű feladatokat is, mint a tanulószoba vagy az ügyelet.
Pedagóguspályájának utolsó éveiben is a tevékeny elkötelezettség jellemezte. Mindig nagy hangsúlyt fektetett az egyedi ajándékokra, az ízléses dekorációkra. Kreativitásával és szeretetével az iskolát otthonossá varázsolta számunkra. Ugyan ki ne ismerné és szeretné a bejáratnál a téli hidegből érkezőt is átmelegítő kandallót, a karácsonyi gömböket, a februári játékmackókat, a tavaszi virágokat, a hajózó nyaralókat. Sugározta nekünk keze munkája szeretetét, és igazolta mondását: „ez az én iskolám, ez az otthonom”.
A gyermekek, a szülők és pedagógustársai köszönik meg szakmai munkáját, melyről az eltelt 40 év alatt tanúbizonyságot tett. Nagy-Kutasi Katalin tanárnő 2022-ben – 40 év munkaviszony után – nyugdíjba vonul, befejezi az eredményekben gazdag pedagógusi tevékenységét. Nyugdíjas éveihez nagyon jó egészséget és Isten áldását kérjük.
Az emlékérem elnyeréséhez szívből gratulálunk!