Vincések Délvidéken – Határtalanul 7.A

7.a osztályunk (osztályfőnök Hanusovszky-Licskai Anikó) június 28. és július 2. között a Határtalanul program keretében Délvidéken járt, hogy felfedezze az anyaországtól elcsatolt terület kincseit.

Szívélyes vendégszeretet és egyedülálló sokszínűség fogadott bennünket délvidéki utunk során: mintha az egész Kárpát-medencét sűrítették volna össze a Duna, a Tisza, a Dráva és a Száva találkozásánál. Főként magyarok által lakott erdélyi és vajdasági falvakat, városokat kerestünk fel a legérdekesebb látnivalókkal: Aradtól, Temesváron át, Herkulesfürdő, Galambóc, Szendrő értintésével a szecessziós Szabadkáig. Körtúránk közel kétezer kilométeres volt; öt napon keresztül, négy szálláshelyen. A délvidéki utazásból nem hagytuk ki Európa egyik legfiatalosabb és legpezsgőbb fővárosát, Nándorfehérvárt (Belgrádot) sem. Utaztunk a festői szépségű stájerlakaninai kisvasúton, hajókáztunk a Kazán-szorosban és túráztunk a Krassó-szurdok Nemzeti Parkban. Megmártóztunk kristálytiszta hegyi patakban, és a szinte tengerré szélesedő Dunában is. Tanulóinknak kiváló közösségépítő és kulturális élményekben volt részük.

A csoportot kísérő pedagógusok: Hanusovszky-Licskai Anikó, Hanusovszky István, Varga Bernadett és Szabó Attila honismereti vezető, a Csillagösvény utazási iroda munkatársa.

„Ahol egykoron őseink győztes csatát vívtak, amire az egész keresztény világ minden nap délben megemlékezik. Ahol a világon először építettek olyan csatornát, amiről később a szuezit is mintázták. Ahol a rejtelmes elhagyott kastélyok, várak, erődítmények várnak az oda látogatóra. Ahol a Duna szinte tengerré szélesedik, majd 200 méterre szűkül a Kazán-szorosokban.” (Bácskay Zoltán)

Még több fotóért keressék Facebook-oldalunkat.