Tájékoztatás a 2022-es őszi érettségi vizsgaidőszakról

A 2022/2023. tanév október-novemberi érettségi vizsgái a vizsgaszabályzat szerint csak a kijelölt középiskolákban és a megyei/fővárosi kormányhivatalokban kerülnek megszervezésre. A mi intézményünk nem került kijelölésre.

A jelentkezési határidő az október-novemberi vizsgaidőszak esetén szeptember 5-e.

Az érettségi vizsgaszervezésre kijelölt középiskolák  listája az OH honlapján – www.oktatas.hu – a főoldalon és a Köznevelés\\Érettségi\\Aktuális vizsgaidőszak: 2022. október-november menüpontban található meg.

Figyelem! A tanulói jogviszonnyal rendelkező vizsgázók előrehozott és érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgára történő jelentkezésről részletes tájékoztató érhető el az OH honlapján

– a főoldalon a jobb oldalon látható Érettségi vizsgák feliratra kattintva megjelenő oldalon és

– a Köznevelés\\Érettségi\\Jelentkezés érettségi vizsgára menüpontban a Tanulói jogviszonnyal rendelkező vizsgázó jelentkezése előrehozott érettségi vizsgára (pdf) és a Tanulói jogviszonyban álló, érettségi bizonyítvánnyal nem rendelkező vizsgázók jelentkezése szintemelő érettségi vizsgára (pdf)

A vizsgaszabályzat 12. § (7) bekezdése szerint amennyiben a tanuló nem abban a középiskolában jelentkezik előrehozott érettségi vizsgára, amellyel tanulói jogviszonyban áll, igazolnia kell a jogszabályban részletezett feltételeknek való megfelelést az írásbeli vizsgák kezdetéig. Az igazolást az az intézmény állíthatja ki, amellyel a vizsgázó tanulói jogviszonyban áll. Az igazoláshoz az OH által javasolt dokumentummintát a nem vizsgaszervező intézmények is megkapták, az a tanuló saját iskolájában beszerezhető iskolai_igazolas_elorehozott_erettsegi_vizsgahoz_2022_okt. Amennyiben az igazolás már a jelentkezéskor kiállítható, úgy azt csatolni kell a jelentkezési laphoz. Ha ekkor még nem állítható ki, akkor a feltételek teljesítése után haladéktalanul el kell juttatni a jelentkezést fogadó intézményhez. Az igazolás hiányában a vizsgázó az érettségi vizsgát nem kezdheti meg!

Az érettségi jelentkezési dokumentumok az alábbi webcímről tölthetők le:

Segédlet vizsgáztatásra nem kijelölt középiskolák számára az érettségi vizsgára jelentkező megfelelő jelentkezési lapjának kiválasztásához: segedlet_jellap_kivalasztashoz_2022_okt.pdf
Útmutató érettségi vizsgára történő jelentkezéshez: utmutato_jelentkezesi_laphoz_2022_okt.pdf
Segítség a megfelelő képzés típus kiválasztásához: segedlet_kepzes_kivalasztashoz_2022_okt.pdf
Jelentkezési lap rendes érettségi vizsgára: 2022_okt_nov_jellap_rendes.pdf
Jelentkezési lap egyes vizsgatárgyakból: 2022_okt_nov_jellap_egyes.pdf