1956 eseményeire emlékeztünk

Intézményünk október 21-én ünnepi műsorral emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire. Délelőtt iskolarádiós emlékműsor által emlékeztek a vincés diákok. A 10:00 órakor kezdődő városi megemlékezésen Dr. Horváth Imre és Sipőcz András tanár urak összeállításában a 12.b tanulói adtak elő emlékműsort. Intézményünket a rendezvényen a teljes 11-12. évfolyam képviselte. Az Iskolaközpont nevében a 12.a osztály tanulói helyeztek el koszorút Hanusovszky István intézményvezető-helyettessel.
Részlet a műsorból:
„1703, 1848, 1956: egyszer minden száz évben talpra állunk kínzóink ellen: ››Ó szabadság! Ezerszer, tízezerszer, százezerszer leírnám ezt a szót, hogy szabadság, a műveletlenek okulására, az elvakítottak megvilágítására, a vállvonogatók és hűvösek figyelmeztetésére és a dühöngő gonoszok megfélemlítésére. ‹‹”
A Kárpát-medencei magyarság szolgálatában tevékenykedő Rákóczi Szövetség idén 30. alkalommal valósította meg egyik legjelentősebb ifjúsági rendezvényét, a Gloria Victis 1956 elnevezésű programsorozatát. A nagyszabású, több mint 2000 fiatal részvételével zajló esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc közös megünneplésével kívánta erősíteni a Kárpát-medencei magyar fiatalok összetartozástudatát. A programsorozaton iskolaközpontunk 9.b osztálya és pár tanuló a 11-12. évfolyamról vettek részt Hanusovszky-Licskai Anikó, Oláh Zsuzsanna tanárnőkkel és Hanusovszky István tanár úrral.
Délelőtt tanulóink városnézésen vettek részt és ellátogattak a Szépművészeti Múzeumba. Az október 22-i program részét képezte a forradalomban emblematikus szerepet játszó Műegyetem bejárása, ahol a meghívottak ebédet kaptak. Ezt követőn a Műegyetem aulájában vette kezdetét az ünnepi megemlékezés, majd a történelmi útvonalon fáklyás felvonulással folytatódott a program a Bem térre. A Bem téren a megemlékezők koszorúkat helyeztek el. Köszönet a lehetőségért a Rákóczi Szövetségnek!