Megemlékezéseink az 1956-os forradalomról

Intézményünk október 20-án ünnepi műsorral emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire. Délelőtt audiovizuális emlékműsor által emlékeztek a vincés diákok. A 16:30-kor kezdődő városi megemlékezésen Sipőcz András tanár úr összeállításában a 12.b tanulói adtak elő emlékműsort. Intézményünket a rendezvényen a 12.a osztály képviselte (osztályfőnök Kocsis Sándor) képviselte. Az Iskolaközpont nevében 12.-ikes tanulók helyeztek el koszorút Biró Péter intézményvezetővel.

*

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a 12. a osztály tanulói egy rendhagyó történelemóra (történelemtanár: Hanusovszky-Licskai Anikó) keretében. Fábián Magdolna könyvtáros meghívására Dr. Borbély József, a soproni egyetem nyugalmazott történész tanára érkezett a diákokhoz. A kapuvári születésű Szigethy Attiláról tartott előadást, 1956 legkiválóbb és legnagyobb hatású vidéki politikusáról, közelebb hozva alakját, önfeláldozó munkásságát, életét a tanulókhoz. Bemutatta a Jogáért ki felkél című kötetét is, mely több évtizednyi kutatás eredményeként született meg.

*

A Kárpát-medencei magyarság szolgálatában tevékenykedő Rákóczi Szövetség idén 31. alkalommal valósította meg egyik legjelentősebb ifjúsági rendezvényét, a Gloria Victis 1956 elnevezésű programsorozatát. A nagyszabású, csaknem 3000 fiatal részvételével zajló esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc közös megünneplésével kívánta erősíteni a Kárpát-medencei magyar fiatalok összetartozástudatát. A programsorozaton iskolaközpontunk önként jelentkező gimnazistái vettek részt Germanné Tóth Erzsébet, Hanusovszky-Licskai Anikó, Némethné Ács Anita, Oláh Zsuzsanna tanárnőkkel és Hanusovszky István tanár úrral. Az október 22-i program részét képezte a forradalomban emblematikus szerepet játszó Műegyetem bejárása, ahol a meghívottak ebédet kaptak. Ezt követőn a Műegyetem aulájában vette kezdetét az ünnepi megemlékezés, majd a történelmi útvonalon fáklyás felvonulással folytatódott a program a Bem térre. A Bem téri koszorúzást követően a MOM Sportközpontban középiskolás találkozóra került sor szórakoztató elemekkel és egy nagyszabású Honeybeast-koncerttel. Köszönet a lehetőségért a Rákóczi Szövetségnek!