Megemlékezés az 1956-os Kapuvári Nemzeti Tanács megalakulásáról

Október 26-án, csütörtökön intézményünk 8.C osztályos tanulói (osztályfőnök: Budai Erika) megemlékeztek az 1956-os Kapuvári Nemzeti Tanács megalakulásáról. Ünnepi műsor keretében koszorút helyezett el Biró Péter intézményvezető a diákokkal az általános iskola falán lévő emléktáblára.
Részlet az ünnepi műsorból:
Mindössze húsz nap, de a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb 20 napja zajlott 1956.október 23. és november 11. között. Egy aprócska, de elszánt nemzet felemelte a fejét és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára, és szembeszállt a világ akkori legnagyobb birodalmával.
1956. október 23-án, Budapesten kitört a forradalom. A fővárosi eseményekről egy nappal később értesültek a kapuváriak.
A földjeiktől megfosztott és a beszolgáltatások miatt nélkülöző helyiek is a forradalom mellé álltak. Rendszerváltó tüntetésre október 26-án került sor. A tömeg a Fő téren gyülekezett. Az itt álló szovjet emlékművet ledöntötték, az országzászlón álló népköztársasági címert leverték és helyette nemzetiszínű lobogót tűztek ki. A tömeg a temetőben álló másik szovjet emlékművet is megrongálta. Ezután az emberek a Községháza épületéhez vonultak, mely ebben az épületben működött. Elkergették a község vezetőit és párttitkárjait. A diktátor Sztálin szobrát idehúzták az épület elé. Fejére olvasták bűneit, majd összetörték. Az iskolások elégették az orosz tankönyveket.
Az esti tömeggyűlésen Nagy Kálmán iskolaigazgató mondott lelkesítő beszédet, majd felolvasta a szegedi egyetemisták követeléseit. Az ezerfős tömeg megválasztotta Kapuvár község új vezetőit. Az öttagú Kapuvári Nemzeti Tanács elnökségének tagjai: Kapuvári Géza elnök, Molnár Gondi József, Gosztola Árpád, Szücs István és Kutassy Ágnes.
1956 október-novemberének helyi „hősei” egészen napjainkig megmaradtak az itteniek jó emlékezetében.
Egyperces néma főhajtással adózzunk emlékük előtt!